Friday, June 25, 2010

Rumah Terbakar Panggil Bomba: Episode 2

Memandangkan ini episode 2, sile bace episode 1 dulu yek...
Menyenangkan pemahaman...
Kalo tak nak sukati...

OK...
Sambungan:

DILAH!!!!
API API!!!!!


Hah?!Api?!Ape jadi?!

Adik pasang aircond bilik die...

Laaa....


Serius api...
Panik mak aii...
Bukan main...
Gile ko...
Api kot..
Korg penah ke nampak api betul2 depan mate selain unggun api atau api lighter?!
Tidak!!!
Api pade dapur gas atau api BBQ juge tidak di kire korg penah nampak api ok...

Ianya benar api...
Kalo dalam pale korg skrg tertanye macam mane rupe api itu atau mengape tiade gambar api tuh, MEMANG AKU LEPOK KPALE KORG!!!!!
Panik gile gedabak...
Macam mane nak padam pun aku tak boleh nak pikir..
Tak kan lah boleh teringat nak amik gambar kan...

Kitorg sume memang macam lipas kudung..

Panggil faiz!!!!

Adik,pegi panggil faiz...yong nak pakai baju nih..


(Seperti yg di cerite kan smule oleh faiz dan adik,lebih kurang r...Nak detail tanye diorg r)
Faiz!!!!Faiz!!!!Rumah terbakar...Aircond bilik adik terbakar!!!

Terbakar?!Ok2....


Ok...
Time nih aku da ade di situasi kejadian...

Ibu: Nih ade towel nih?! Boleh ke padam?!

Aku: Boleh ke pakai towel nih?! Tak merebak lg ke nanti?!

Faiz: Boleh2...Basah kan towel tuh..Boleh nih

Ok...
Pendek kan cite lah...
Kalo nak buat dialog, susah plk...

Dengan tak ade tangge, nasib baik lah kan faiz tuh tinggi...
tinggi lah kan dari kitorg yg comel2 nih kan
Panjat je ler kerusi yg ade tuh...
Aku tak tau lah macam mane faiz buat, tapi die serkup towel basah tuh kat api tuh...
Alhamdulillah...
Terpadam jugak lah api tuh...

Alamak, lupe plk cerite...
Mase kelam kabut tuh, adik call jugak lah bomba...
Boleh tahan lah jugak bomba nih punye 'awal'..
Agak2 setengah jam pas tuh baru sampai...
Siap mase adik call tuh boleh plk manusia yg angkat tepon tuh kate:

Owh, ini bukan kawasan kami..Sebentar yek,saye sambung ke balai bomba kawasan cik

Nasib plk kebakaran kecik...
Kalo kebakaran besar, aku boleh plk pesan kat api tuh

Cik2 api sekalian, jangan merebak dengan begitu pantas yek...
Saye sedang cube mendapat kan bomba kawasan kami...
Bawak bersabar yek cik2 api sekalian...


Boleh ke cakap dengan api macam tuh?!
Boleh?!

Half an hour after that, datang lah bomba..
Yup..
Betul lah tuh yang korang imagine tuh...
Truck bomba yg siren bagai...
Siap fireman tuh pakai baju bomba yg fire proof tuh..
Ade lah dalam 5 firemen naik bilik adik...
Da rase klakar da?!
Nasib baik pakcik bomba tuh baik..
Serius baik giler...
Tak de lah die marah2...
Tak kan lah nak marah kan?!
Kan?!

Kecoh lah semua neighbour2..
Siap anty depan umah aku datang terus tanye knape...
Hahahahaha...
Truck bomba kot datang...
Hahahahaha...
Lawak2...

Pas tuh ibu kelentong ler kate aircond nih dah lame tak pakai sebab kitorg nih semue br blk dr brunei...
Hahahahaha....
Pd hal memang da terbakar kot ari tuh...
Aku yang tak de mase nak panggil repair man...
Sempat lah pakcik bomba tuh pesan electric appliances kene services kalo da lame tak gune...
Time kasih pakcik bomba...
Saye tau knape pakcik bomba tuh lambat...
Kepade sesiape yg penah dtg umah saye, tentu tau bagaimana keadaan kerete di kawasan rumah saye bkn?!
Hahahaha...
Kerete yang penuh di kiri dan kanan bahu jalan...
Pendapat en fareez jue boipren cik mikel jeksen a.k.a cho ; tentu bomba tuh lambat sebab atas alasan2 di atas...

Begitu lah cerite nye...
Yang klakar nye...
Mase panik2 tuh, aku tak dapat nak pikir langsung ape nak buat..
Yang aku dapat pikir ape yg tak patut buat...
1) Jangan bukak tingkap..Takut angin tuh menyemarakan lagi api; dan;
2) Jangan libas2 dengan kain..Takut kain tuh pulak yg terbakar lantas merebakkan nye...



Nih lah rope aircond yang terbakar tuh...
Bawah tuh langsir..
Nasib baik ler api tak terkene langsir tuh...


Akhir skali, sesi ice breaking antare ibu dan faiz first tuh faiz jumpe ibu berjalan dengan lancar nye...
Kate ice..
Elok lah ade api..
Cair kan..
Care tak?!
Itu lah kate:
My love, my hero maaf kalo ade yang muntah hijau..yep..aku memang gedik dan gatal

5 comments:

jelita shopping said...

lawak gila engko ni...lagi2 bhgian yg ko nak pesan kat cik api tu....sakit perut aku

eehhh tak nak citer ke yg pasal azrinaz n nape ko nampak banyak kete kat KLIA tu????

aku yg DIL said...

hehe...
pasal yg byk kete kat klia tuh tak tau nape...
yg pasal azrinaz tuh,hermmm...
tak tau lah blh cite ke tak...
kang kene tangkap sebab buat fitnah macam mane?!hehehe

teman said...

kahkahkah.. siot ja.. sakit perut aku ketawa.. hmm.. hero btllah.. cool aja.. cayalah.. peti ais satu

peminat yg da jrg2 bc blog said...

da kne start kumpul duit btul2 nih..ni bkn kabar angin da nih..kepak2 kepung2..haha

Cik Qemm said...

alhamdulillah.

da selesai sessi ice breaking ye. bile majlis nie :D