Thursday, March 5, 2009

Sabtu: 31 Jan 2009

1.13 am
Aku antara tido dan tak tido...
Aku tedgr bunyi pintu pagar umah aku...
Owh, ayah da smpi...
Mane ayah nih, xnaik pun...
Isk..
Aku nak wat2 pejam je mate...
Bia ayah aku igt aku da tido...
Sian ayah..
Ayah ssh nak dpt cuti sbnrnye...
Tapi demi aku, ayah amik jugak cuti..
Ayah tak dpt blk dgn ibu dgn adik ari tuh...
Boleh dikatekan setiap jam dr ari selase ari tuh ayah asik call ibu, tak pun ayah akan msg ibu..
Tanye mcm mane aku. Aku ok ke...
To tell the truth, tak tau lah knape I just cant hear ayah's voice..
I can hear his voice sound like his holding up his tears eventough I guess he didnt cry..
Aku rs sungguh tak tergamak dengar suare ayah...
Mungkin aku rs dan aku tau juga yg skrg lelaki dlm hidup aku tinggal ayah sorg jek...
Da tak ade org lain lg...
Ibu kate ms ayah anta ibu dgn adik dkt airport, ayah cpt2 je jln...
Ibu said she could see that ayah is about to cry but he did not want people to see...
For almost 24 years I live, I never see ayah crys..
Not even when his own father died (eventough ibu kate but aku je yg tak nmpk)...


12.30 pm
Assalamualaikum....
Yan bg salam..
Aku tertido kt blakng (ters mcm aku tngu amin plk. Slalu kalo amin lmbt, mst aku tdo dlu. Nak2 nye ms tuh berlalu cpt skit. Tau2 amin da smpi. Tp amin tak akan smpi lagi. Amin da pulang ke tmpt yg abadi)....
Tngu yan, helmi (hauzmate amin) dgn nini (hauzmate yan) dtg...
Diorg nak pegi melawat mahir kt hospital assunta..
Aku nak join jugak...
Sbb mahir dtg ms kt hospital ari tuh...
Yan kate die jugak yg cam kan jenazah amin ari tuh...
Die dtg jugak ms pengebumian amin tuh...

2.15 pm
Lmbt ek smpi hospital assunta...
Aku yg duk kl nih pun sbrnye tak bape igt kat mane hospital tuh sbnrnye...
Mahir bg yan 2 kertas...
Pas tuh yan ckp dgn aku sbnrnye die nak amik kertas tuh lah...
Kertas PERAKUAN PEGAWAI PERUBATAN MENGENAI SEBAB-SEBAB KEMATIAN dan PERMIT PENGUBURAN...

Nama Simati : MOHD KHAIRUL AMIN B ARIS
No kad pengenalan : 850327-14-6409 (aku da hafal da no ic amin nih.br hafal bile amin da takde.walhal ms die ade dlu aku slalu jek tgk ic die tp tak penah2 hafal.bile die da tak ade, aku tgk skali trs hafal..dilah dilah)
Alamat simati : (mule2 die letak tmpt amin meninggal tuh, pas tuh die potong letak alamat rumah die)....Lot 652, Kg Bkt Penak, Peragap Kerdau, Temerloh, Phng....buat kali terakhir pada 27/1/09....dan beliau telah meninggal dunia pada...29/1/09....jam0910 HRS
Sebab-sebab utama kematian:
HYPOVOLUMIC SHOCK SECONDARY TO POLYTRAUMA

Itulah die...

Aku tnye amin pki baju ape?
Die pki kasut ke sliper ke?
Die pki sluar ape?
Jeans ke bukan?
Amin tuh sblm nih tak ade jeans..
Die baru je beli sblm die stat keje ari tuh...
'Die pki baju hitam'
'Baju hitam mane? (amin ade bj hitam ke? amin tuh bukan bnyk baju. baju die semua aku knl) '
'Baju kemeja hitam putih'
Ya Allah....
Tu baju aku bagi die...
Mase besday die las year...
Die tak suke baju tuh...
Baju tuh ade tulis2 kat bhgn blakang nye...
Tak blh bwk solat kate nye...
Die hanye akan baju tuh utk amik hati aku jek...
Makne nye die dtg nak pujuk aku...
Sbb smlm nye sblm die dtg aku majuk dgn die sbb tak bg aku ke tg malim....
'Ade lg, die pki sweater klabu line biru ke hitam tah. Tapi line gelap'
Ya Allah...
Tuh pun sweater fave aku...
Walopun die punye, tp aku suke....
Kuat btl bau die kat sweater tuh...
Aku suke sgt...
Hish, jgn duk bau lah sweater amin tuh. Busuk lah. Da lama tak basuh..
Tak pe. Dilah suke. Ade bau amin. Bes lah bau amin.
Amin ade bau? Mst wangi kan. Tuh yg awk suke sgt bau tu. Hehehe...
Eeee.. Perasan. Dilah suke bau je. Mane de wangi. Busuk ade lah...
Busuk pun suke jugak. Suke amin sgt lah tuh. Tau da...
I broke down to tears kt situ...
Malu jugak..
Helmi, nini dgn mahir nmpk...
Yan pun pujuk2 aku...
Da tuh dil....
Maaf lah...
Tak terkawal plk emosi aku....
Mahir cite kan kt aku ms2 akhir amin dgn die...
Die kate amin byk sgt ckp...
Die ade jugak tnye aku, amin ade tnjk perangai yg pelik ke...
Aku smpi skrg rase tak ade...
Dgn aku, kdng2 amin mmg byk ckp...
Kdng2 mengalah kan aku...

Lepas dari hospital, pegi umah kak huda kt kajang..
Sblm tuh pegi mkn sate kajang...
Helmi blanje..
Thanx helmi...
Wat susah2 jek...
Rs cm byk plk nyusahkan die...
Da la die dgn yan ssh payah kemas brng2 amin kt tg malim tuh...


Al-Fatihah untuk arwah sebagai penutup bicara...

1 comment:

----yan---- said...

uncle (tabik skit)

slalu nmpk kwn2 uncle mkn kt nekmat..hihi..

mst ayah ko dh xrisau skrg..ank dia dh dpt keje..yuhuuuu....