Tuesday, April 5, 2011

Scuba Diving

Hari itu saye pergi scuba dekat Tioman... Scuba tuh maksud die self-contained under cube mengingati dengan keras nih ape maksud die tanpa tanye pakcik google something breathing apperatus... Ok... Saye tak ingat dah... Scuba maksud die halamak....tinggal water jek...deng! self contained underwater breathing apperatus...


Owh... Saye amik lesen kazen saye kate sijil..tapi lesen macam bunyi gempak lagi...ekekek scuba... Owh... Tak mahal... Hanye lebih separuh gaji saye..tutup mate bayar beb! RM1300 aje... Saye ambik under NAUI...ahhh...google sendiri lah plak ape maksud NAUI tuh Setahu aku ade banyak organization untuk amik lesen scuba nih... NAUI dengan PADI salah dua dari padanye... Aku ade try tengok2 dulu ape beze NAUI dengan PADI... Dari pembacaan aku kate NAUI nih lebih technical dari PADI... Even kazen aku kate yang die pernah scuba dengan orang yang amik dengan PADI nih... Diorang tak reti macam mane nak pasang BC,regelator dengan tank bagai...


Pengalaman aku?! Menarik beb! Berbaloi ikat perut bulan nih ayah,hujung bulan...erk tengah bulan,hehehe... Yang susah, pengenalan die... Step2 die agak susah lah... Yang paling aku benci 'mask clearing'... Lagi susah 'mask remove dan recovery'.. Deng! Aku benci giler.. Mulut sumbat regulator... Nak kene napas ikut mulut... Nak pikir hembus ikut hidung bagai.. Selamat kenyang air laut masuk hidung aku... Eh,macam2... Perh.. Tuh memang aku benci giler! Cho gile tak boleh buat yang tuh.. Siap down tuh.. Hahahaha!!! Tapi pas tuh ok dah... BUkak BC, regulator dalam air tuh kacang lah.. No hal punye ye ler...biar ler aku belagak...mule2 tuh cuak nak mampos kot Nanti bile dive 20m tuh, tak nak buat mask clearing tuh tak pe.... BC remove and recovery tuh pun tak gune bile dah dive nanti.. Same jugak dengan mask remove and recovery tuh.. Semua tuh untuk langkah-langkah keselamatan.. Ko amik lesen kot beb... Lesen nih whole life punye.. Tak payah renew... So, kene lah tau bende-bende nih semua... Mask clearing @ remove and recovery nih kene tau sebab tak nak mask kite fogging mase dive nanti... Tapi kazen aku dengan Dive Master (DM) dengan instructor aku kate kalo tak nak fogging, letak colgate sebelum pakai tuh... Kadang-kadang boleh tahan sepanjang dive tuh... Tak payah buat mask clearing pun....


Tapi sayang.... Patut ade 2 kali dive... Dive kali kedua aku kecundang... Nope... Bukan sebab2 scuba atau sebagai nye... Tapi aku food poisoning... Muntah2 dan cerry berry... Sangat sayang... First time dive tak puas beb! Misi aku nak cari penyu wakil kan tortis kan tengok family die... Ikan atas aku tuh... Wahlahwei!!!!


Tapi kesian kat coral.. Maap yek coral-coral di tioman... saye telah merosakkan anda... Tak sengaje.. Hehehehe... Bermacam-macam ikan aku jumpe... Maap cikgu... Saye tak ingat name2 mereka... Terlalu banyak... Hehehehe...


Kesimpulan... Amik lah weh... Puas hati... Aku memang tak minat pade mule... Aku juge tak lah minat sangat snorkeling... Serius! Nih si cho punye pasal lah nih.. Beriye2 ajak aku amik... Tapi perh sekali lagi... MEMANG BERBALOI!!!!! Memang konfem aku pegi lagi nih... Sekali lagi, KONFEM beb!!!!







**Gambar dalam air memang takde lah**
**Nanti aku celok dari DM aku punye facebook untuk di copy dan di paste di sini**

1 comment:

Cik Qemm said...

nak jugak nak jugak amik lesen ini!