Friday, February 27, 2009

Masih 27 Jan 2009

Hari ni 27 Feb 2009...
Da sebulan Amin tinggal kan aku...
Tinggal kan semue...
Tinggal kan dunia yg sementara ni...

Sebulan yg lalu...
Lepas dpt call dr polis kuala kubu baru, aku ade try call rumah die kt temerloh, tapi xdpt..
Aku tak tau nak buat ape...
Mama dgn wan nanny dtg (kakak2 ibu)...
Mereka cube tenang kan aku yg dr td memang tak tenang...
Mama suruh aku sabar...
Time tuh aku risau sgt...
Ape family die akan ckp nanti..
Ape mak die akan cakap nanti..
Time tuh aku rase bersalah sgt..
Amin accident on the way nak jumpe aku...
Ya Allah...
Tp jauh dari sudut hati aku, aku tau mak amin bukan jenis macam tuh..

Sebelum bergerak ke hospital kuala kubu baru, aku sempat soalt zuhur dulu...
Ya Allah, tabah kan hati aku ini ya Allah...
Terlalu berat dugaan Mu ini ya Allah...
Ya Allah, beri kan aku kekuatan Ya Allah....
Aku redha, tapi bantu lah aku utk tabah kan hati yg lemah ini Ya Allah...

Sepanjang perjalanan ke hospital, bermacam2 perkara berlega dlm fikiran aku ni...
Aku slalu da jangke perkara mcm ni akan berlaku...
Tapi tak sangke betul2 berlaku..
Ya Allah...

Smpi kt hospital dlm pukul 4 ptg...
Sedare mare Arwah belah abah die da ramai kt hospital...
Semua macam tertanye2 sape aku nih...
Beriye2 sedey dan menangis nye...
Aku kan girlfren amin...
Tp alangkah bagus nye aku nih tunang amin...
Senang nak explain kt org...
Dulu amin penah cakap dgn aku, 3 bulan je die keje die nak ikat aku...
Die nak aku jadi tunang die..
Takut aku lari kate nye...
Ape lah amin nih...
Ke mane lah aku nak lari...
Hati aku nih pun die yg punye...
Tp Allah Maha Berkuasa kan..
Tak sampai 3 bulan pun die keje...
Baru 2 bulan...

Yan dgn kak hanim tibe later...
Diorg tanye aku tak nak tgk jenazah ke..
Cho tak bagi...
Aku pun tak nak...
Aku tau aku tak kuat...
Hingga hari ni pun aku tak menyesal aku tak tgk..
Aku nak igt amin yg tersenyum yang ceria...
Aku tau tau macam mane aku nak handle tgk amin yg pejam mata yg tak akan bukak utk tgk aku...

Dekat pukul 6 mak dgn abah amin smpi...
First thing mak amin cakap dengan aku,
"Dilah sabar yek. Makcik redha dilah die pegi. Dilah redha yek"
Mak die yg pujuk aku...
Mak die yg mengandung kan die 9 bulan...
Mak die yg terpakse naik ambulans dr temerloh ke kl ms nak lahirkan Amin sbb ade complication...
Mak die yg kehilangan anak nye yg tiada pengganti...

Lepas aku solat asar kt surau belakang bilik mayat tuh, cho kate polis call..
Polis nak ambik statment aku...
Mase nak kuar dari kawasan hospital tuh, aku ternampak pintu bilik mayat terbukak...
Aku antara nampak tak nampak...
Aku nampak sekujur tubuh terlantar..
Aku nampak kepale..
Aku nampak kain putih menutup tubuh itu..
Tubuh itu, tubuh amin aku...
Amin aku Ya Allah...

Antara perjalanan dr hospital ke balai polis, aku dpt msg dari kak ella..
Dil, dlu dil kate kak ella tabah bile kak ella kehilangan abg long, kak ella nak dil tabah mcm mane dil ckp pd kak ella dlu. Kak ella tau dil mmg tabah org nye. Bnyk kan sedekah Al-Fatihah dan Al-Ikhlas pd arwah...
Mcm nih kak ella rase rupe nye dlu..
Tp agk nye ape yg aku rs tak sehebat kak ella...
Kak ella lagi 3 minggu nak kawin dgn abg long..
Persiapan kawin semua da siap....
Sian kak ella...
Skrg aku da tau mcm mane kak ella rase...

Smpi kt balai polis...
Polis yg mcm pedulik tak pedulik je perasaan aku tuh (mayb die da slalu handle situation mcm nih, die pun da tak kuase agak nye nak sedey)
Time tuh aku kate dgn diri aku, asal polis nih tak sedey...
Amin da tak de nih..
Lupe plak aku, polis tuh bukan kenal pun amin aku tuh...
Polis tanye aku Arwah nih dari mane nak ke mane...
Sebab polis da tnye parents amin, tp parents amin tak tau menahu...
Mcm mane parents amin nak tau, amin kan dr tg malim nak ke kl jmpe aku...
Aku bg tau polis tuh mcm tu lah...
Aku tnye polis tuh ape yg berlaku (walau pun aku tak nak tau...yg aku tau, amin accident dan meninggal kat tempat kejadian)
Polis kate amin langgar trak kat tepi jalan pas tuh tercampak atas boot depan kete..
Ya Allah....
Polis nih tgh cite pasal amin aku nih...
Amin aku yg slalu naik motor biru kesayangan die yg die tak nak bonceng aku smpi kami da nikah kate nye...

Trn dr balai polis tuh, aku nmpk da trak yg die di katekan langgar tuh..
Tapi aku tak bape nmpk pun...
Tak nak tgk pun..
Tp aku cari jugak motor kesayangan die tuh..
Kot2 ade kt balai polis..
Tp tak de plak...

Lepas ke balai polis, aku balik ke hospital...
Aku tak tau pun ape yg tgh berlaku...
Ape yg mereka tgh laku kan pada jenazah Amin...
Aku berbual2 dgn mak amin...
Mak amin cite pasal kali terakhir amin balik temerloh...
Mak amin cite die masih simpan duit yg amin bagi sempene gaji pertama die...
Amin mmg dr die blm keje lg slalu cite dgn aku...
Gaji pertame nak bg mak dgn abah...
Amin nak bg adik2 amin...
Amin nak bg awk..
Aik, utk dilah pun ade?! Dilah bukan adik2 amin...
Mmg lah.. Awk bukan adik amin.. Tp awk kan my wife to be.. Lagipun awk tak keje lg...
Amin nak bg duit kat awk..
Tak nak lah..
Tuh kan duit amin.. Amin yg keje.. Bukan dilah...
Ala... Duit amin pun duit dilah jugak..
Tak pe.. Amin tak kisah...
Tu lah amin...
Mane penah kisah dgn aku...
Bia die yg ssh, jgn aku yg ssh...
Amin amin....

Agaknye da siap mandi kan dan solat kan jenazah kot...
Semua da siap nak gerak ke temerloh nih..
Mak amin nak kebumi kan jenazah mlm tu jugak..
Tak nak tngu da...
Ade jugak sedare mare yg tnye kt mak amin sape aku nih...
Mak amin jawab, "nih menantu nih"
Ya Allah...
Aku bgtau mak dgn abah amin aku ikut ke temerloh..
Abah amin kate aku jgn drive..
Mmg aku tak drive pun...

Perjalanan ke temerloh aku tido..
Penat sgt rs nye badan nih...
Jmpe parents amin lepas tol temerloh...
Aku ke toilet jap..
Kuar2 jek parents die da tak de..
Tinggal makcik die, nak tnjk kan tmpt..
Nak solat jenazah kat masjid kg ketam...
Beriye btl makcik die nak tnjk jalan..
Dalam hati aku, aku tau jalan lah...
Aku da penah dtg umah amin dlu lah...
Arghhh aku nih....

Smpi kat masjid, ade ramai org...
Sepnjg jln cho papah je aku..
Takut aku jatuh kot...
Ade makcik nih dtg approce aku..
Kwn arwah ke nih..
Aah...
Kwn baik ke? Bakal lah nih yek...
Aah.. Nih makcik arwah yg mane yek?
Saye bukan makcik arwah, sy cikgu kt skolah same2 dgn Kak Ton (mak amin, Zaiton)..
Later baru aku jmpe along amin...
Die peluk aku...
Same juge kate nye mcm mak amin..
Dilah sabar yek...
Allah lagi sayang die...
Aku yg menitis kan air mate yg lebih2...
Along amin tabah sungguh..
Along die yg binti nye same dgn amin...
Over betul aku nih...

Lepas solat jenazah, terus ke kubur...
Boleh plak sesat jalan nye ke sane..
Smpi sane, aku rase mcm tak nak turun..
Nak tngu je dlm kete...
Tak berdaye rase nak tgk amin aku tuh di kebumikan...
Tapi aku turun jugak..
Aku tgk dari jauh..
Alhamdulillah...
Cepat betul urusan jenazah amin...
Seblm pukul 11 da siap semue..
Yan pun tibe da lewat..
Yan tibe da siap kebumi..
Tgh bace talkin...
Ms bace talkin, aku duduk sebelah mak dgn along amin...
Mohd Khairul Amin bin Hajjah Zaiton...
Amin bkn amin aku lg...
Amin tak pernah milik aku...
Amin milik Allah...
Amin di pinjam kan oleh Allah kepada aku utk banyak perkara yg baik..
Banyak Allah berikan pada amin utk amin smpi kan kepada aku...
Aku akan trs perjuang kan segala pesanan amin kepada aku...

Mase tgh kembus tanah, aku nak 1 kelibat yg Ya Allah mmg same dgn amin..
Gerak tubuh nye...
Rupe nye..
Tu adik amin..
Adik bawah amin..
Firdaus name die..
Ya Allah...
Same btl rupe nye...
Time tuh aku tefikir knape amin?!
Knape bkn die yg di kambus tuh..
Ya Allah..
Ckp mcm org tak de agama plk aku nih..
Aku redha ya Allah...
Lepas habis selesai semua, time nak balik aku tegur firdaus..
Nih adik amin yek...
Sape yek nih?
Sy adilah..
Ooo... Byk2 bersabar lah yek... Allah sayang die..
Aku jus cakap name aku jek...
Mayb die da tau aku nih sape..
Mase nak balik tuh, mak amin tnye aku tak tido umah je ke..
Aku kate tak pe lah..
Aku balik je...
Mak amin kate nanti datang rumah yek....
Nih menantu makcik nih..
Ya Allah...
Baik nye mak amin nih....
Baik nye bakal mak mertue aku nih...

Balik singgah perhentian Lanchang solat isyak dgn maghrib.. Jamak...
Hentian Lanchang nih amin slalu benti kalo die dari kl, jmpe aku nak blk temerloh die akan jamak dlu...
Senang kate nye...
Tbe2 fon aku bunyi msg...
Tak tau knape aku rs mcm amin je anta msg..
Ya Allah... Amin kan da tak de...
Aku kne tukar ringtone nih..
Ringtone nih wat aku igt amin...
Semua pun wat aku igt amin....

Balik dari temerloh, aku tido juga..
Penat sgt..
Smpi kl, ibu dgn adik pun da smpi..
Kakcik amik kt kl sentral..
Ibu dgn adik trs beli tiket balik kl bile dpt tau brite (yan da cite mcm mane org kt brunei dlu tau berite tentang amin nih)
Balik, mandi2 dan cube tido..
Da pukul 12 tgh malam...
Habis da 27 Jan 2009...
Hari yg paling sedih bg aku Ya Allah...

Ya Allah...
Tabah kan hati hambaMu yang lemah ini Ya Allah...
Kuat semangat ku Ya Allah...
Dari Mu kami dtg, kepada Mu kami kembali Ya Allah...

Terima kasih sangat2 pada kwn2 yg hantar msg takziah pd aku...
Maaf aku tak dapat balas semua...
Terima kasih aku kt helmi, hauzmate amin kt tg malim. Mahir, kwn proton amin yg amin kenal..
Terima kasih aku pd semua yg trs bg aku semangat...
Special thanx to Yan yg byk sgt tolong dr mule. Dr start nye amin keje kat tg malim same2 dgn yan....
Aku rs kalau tak de yan nih sebagai kwn aku skrg, aku tak dpt bayang kan...
U are a true fren yan...
My best fren...
My good fren..
Aku rs byk sgt terhutang budi dgn ko...
Sori yan..
Mst ko marah aku feeling lebih2 kan...
Tp itu hakikat nye....

Salam...

3 comments:

Afham Rusli said...

Thanks for sharing...
TABAH MESTI TERUS TABAH...

Aku tak tau ape yg Amin pernah bgtau ko, tp jadikan kata2 beliau sebagai one of the way of life, KO DAPAT PAHALA, DIA PUN DAPAT PAHALA daripada NASIHAT DIA, ILMU DIA, dan lain2 yg dia pernah dia bg kt ko & kwn2 smua... ISLAM itu indah... PAHALA continuously flow...

Arwah Amin salah seorang teman rapat... sahabat karib aku...
Dari luahan cerita ko.
Seolah-olah aku dpt rs aku ditempat ko, wlu pn xsetahap ko... Sori... GF aku pn bc blog ko ni, ttg arwah... dia pn turut simpati dgn ko...


Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah S.A.W. telah bersabda : "Apabila telah mati anak Adam itu, maka terhentilah amalnya melainkan tiga macam :
1. Sedekah yang berjalan terus (Sedekah Amal Jariah)
2. Ilmu yang berguna dan diamalkan.
3. Anak yang soleh yang mendoakan baik baginya.

Yg part ke-3 tu, ko, family Amin & kwn2 Amin smua (t'masuklah aku)...


...Semoga arwah memperoleh PAHALA continuously...

----yan---- said...

cikgu adilah!!!
beria soh aku baca part yg last tuh..aku ingtkn ape ler yg menarik sgt yg konon2 dpt menyentuh jiwa raga aku nih..siap nk tulis cenggitu...nmpk sgt xikhlas...phbbbttttt

aku said...

hehe...
mane de beriye soh ko bace...
aku soh ko bace entry aku jek...
aku tnye je ape...
xde niat lain lah...
phbttttttt